365/309: Primary Colors
riekhavoc (caught up?) / photo on flickr

Matka drożdżowa :

Potrzebujemy: butelka 0,33 zakręcana (nie plastikowa) ,wata ,drożdże , pożywka

Działanie: Zaczynamy od wyparzenia butelki, następnie nalewamy wody(wrzątku) do ok ¾ objętości. Butelkę wstrząsnąć i zmieszać. Studzimy ją aby woda była letnia i dosypujemy pożywkę znowu wstrząsamy i mieszamy, na koniec wsypujemy drożdże ,watą zasłaniamy otwór ,tak aby wystawała i zakręcamy odstawiamy na 3-4 dni na zacienioną półkę. Dziennie 2-3 razy należy zamieszać butelką 

Wino :

Potrzebujemy: Balon 5l, gąsior , wąż plastikowy ,owoce,cukier,matka drożdżowa, pirosiarczan

Działanie : Na początku myjemy balon 5 l oraz gąsior zagotowaną wystudzona wodą z dodatkiem pirosiarczanu (połowa saszetki) ,aby wytruć bakterie które mogą zepsuć wino. Gdy winogrona już zbierzemy musimy je przepłukać ze śmieci i robactwa oddzielić od kiści. Winogrona rozgniatamy , najlepiej zrobić to ręcznie, aby nie rozgnieść pestek.Rozkwaszone winogrona wrzucamy do balona aby zacząć właściwą fermentację. Potem należy zagotować wodę (1 litr) i rozpuścić w niej 1 kg cukru.Syrop taki należy dolać do naszego butli (można wlać gorący – najwyżej sparzymy trochę owoce i możliwe, że wybijemy trochę dzikich drożdży-na nich nam nie zależy. Gdy matka drożdżowa będzie gotowa , należy nią wstrząsnąć i wlać do balonu. Następnie możemy odstawić go w spokojne, ciepłe(ok 22 st.) i nienasłonecznione miejsce.

Czynności okresowe:

2 tygodnie leżakowania – Sprawdzenie poziomu cukru, jeżeli nasze wino jest cierpkie, lub zaczyna podjeżdżać kwaskiem – dodajmy do niego syrop z cukrem ok 0,5 kg rozpuszczone w 1 litrze wody) i spróbujmy ponownie

5 tygodni leżakowania – wino należy silikonowym wężykiem zlać znad osadu, który wytrącać się będzie na dnie. Zlać tzn przelać do innego naczynia, gąsiorek wypłukać przegotowaną wodą i z powrotem zalać naszym czystym niegotowym winkiem

13 tygodni leżakowania – wino należy silikonowym wężykiem zlać znad osadu– tym razem można jeszcze wino dosłodzić

20 tygodni leżakowani – wino gotowe można je jeszcze trzymać w gąsiorku dla lepszego wyklarowania.